Maailman ympäri risteillen

Tässä vielä luettavassa/katsottavassa muodossa Vesan syyskuun kuukausikokouksessa pitämä esitys risteilystään maailman ympäri.

– mikä innoitti Sinut maailmanympäriristeilylle?

Kolmisen vuotta sitten genovalainen matkatoimisto ehdotti minulle maailmanympäriristeilyä, kun Costa Cruises perui Intian Valtameren risteilyn ja kyseiset saaret olivat tällä risteilyllä. Ajattelin, että miksipä ei. Koronan takia kaksi maailmanympäriristeilyä peruuntui ja vasta nyt keväällä 2023 risteily onnistui. Peruuntuneista matkoista sai muuten Costa Cruises -varustamolta hyvät korvaukset!

– mistä pidit matkustusmuodosta erityisesti? mikä ei ollut ihan niin kivaa?

Tämä oli 16. risteilyni, joista 8. Costalla, joten matkustusmuoto on hyvin tuttu. Olen tykännyt pienestä pitäen laivalla matkustamista, sillä olen tehnyt lukuisia risteilyjä Vaasasta. Parasta pitkässä risteilyissä on se, kun hotellihuone on mukana. Paikkoihin tutustuminen on siten tehty helpoksi. Laivalla toiminta on hyvin organisoitua ja korkeatasoista: palvelu ravintoloissa ja hyttisiivoojan taholta, ateriat ja retkitarjonta. Yhteisöllisyyttä unohtamatta. Aluksi epäröin meripäivien suurta lukumäärää (60), mutta näillekin päiville muodostui tietty rutiini, eikä ongelmaa ollut. 

– mitkä olivat matkan ehkä 3-5 kohokohtaa?

Parhaita elämyskohteita olivat mielestäni Seychellit, Kapkaupunki, Saint Helena, Buenos Aires, Ushuaia, Chilen Amalia-jäätikkö, Ecuador ja USA:n kohteista vierailu Harvardin yliopistolla ja Nasan vierailukeskuksessa Cape Canaveralissa, Manhattania unohtamatta. Matkalla oli useita upeita luontokohteita esim. Madagaskarilla, Etelä-Afrikassa ja Etelä-Amerikan monissa maissa.

Laivan teatterissa järjestetty iltaohjelma oli hyvin monipuolinen akrobatiasta drag-shown ja musikaalisävelmien kautta klassiseen musiikkiin. Oli sirkuspellejä, Abbaa, Tina Turneria ja Michael Jacksonia. Katsoin yli 100 showta. Laivan porealtaat ja löylyhuone oli hyvä – ja ruoka ihanan italialaista!

– kävitkö maissa joka satamassa vai jätitkö jotain väliin jostain syystä?

Kävin maissa kaikissa kohteissa, vaikka olin käynyt useammassa paikassa jo joskus aiemmin. Osallistuin 39:lle Costan järjestämälle retkelle ja lopuissa kohteissa tein omatoimisen kävelykierroksen. Olin etukäteen varannut Costan retket ja selvittänyt satamien sijainnin sekä tehnyt suunnitelmat sen pohjalta.

– joko on mielessä seuraava risteily – vai ei enää / vähään aikaan?

Kolmen viikon päästä on tarkoitus lähteä Costalla kahden viikon Välimeren risteilylle Istanbulin suuntaan. Niinpä käyn Cataniassa jo kolmannen kerran tänä vuonna.

– oliko laivalla muita suomalaisia?

Laivalla oli viisi kieliryhmää suuruusjärjestyksessä: saksa, italia, ranska, espanja ja englanti. Englannin ryhmään kuuluivat kaikki, jotka eivät kuuluneet edellä mainittuun neljään kieliryhmään. Se oli kuitenkin pienin, noin 80-90 henkilöä. Näistä puolet oli Pohjoismaista, Suomesta oli 10 henkilöä. Heistä neljä oli tehnyt maailmanympäriristeilyn jo joskus aiemmin.

Laivalla oli eri vierailukohteista kulttuuriluentoja, jotka piti yksi ja sama italialainen kielitieteilijä ts. hän luennoi kaikilla viidellä kielellä!

Costa Cruises (Costa Crociere) on italialainen varustamo, joka ei arkaile korostaessaan italialaisuuttaan niin käyttökielessä, ruoassa kuin iltaohjelmassa. Jos tämä olisi suomalainen varustamo, tilanne näyttäytyisi varmasti päinvastaisena, koska suomalainen haluaa olla niin kansainvälinen. Italialaisilla on siis itsetunto kohdallaan!

Kuvaesitys risteilyltä: