Pirkko ja Lasse

Pirkko ja LasseEtelä-Afrikka ja Swazimaa koituivat kohtaloksemme: tapasimme nimittäin sinne suuntautuneella matkallamme nyt jo monta vuosikymmentä sitten miehen, joka kertoi tulleensa tälle, jokseenkin tavalliselle seuramatkalle, vain päästäkseen Swazimaahan, jonne ei kuulemma, ainakaan tuolloin, päässyt helposti yksittäisenä matkailijana. Swazimaa taisi olla hänen 140. maansa.

Kotiin palattuamme innostuimme laskemaan, monessako maassa olemme käyneet ja silloin, vuoden 1997 lopussa luku oli (Pirkolla) 31. Samassa yhteydessä innostuimme hakemaan tietoa siitä, että montako maata on ja miten maabongausta harrastavat ihmiset maan määrittelevät ja melko pian löysimme Travelers Century Clubin maalistan, joka tuntui sopivalta ja jossain vaiheessa ensimmäiseksi tavoitteeksi asettui 100 Travelers Century Clubin listan nykyisin 325 alueesta.

Matkailuharrastuksemme keräsi tuon jälkeen vauhtia vähitellen. Vuosien mittaan laitoimme meille kesämökin virkaa toimittaneen asunnon Turussa vuokralle ja luovuimme osuudestamme purjeveneestä yli 10 purjehdusvuoden jälkeen ja sittemmin olemme käytännössä matkustaneet kaikki lomamme.

Syksyllä 2011 kasassa oli tuo 100 aluetta ja keväällä 2012 löysimme tiemme suomalaiseen Maailmanmatkaajat -klubiin. Jäsenyys kansainvälisessä Travelers Century Clubissa on edelleen harkinnassa, vaikka yhteen senkin kokoukseen olemme osallistuneet. Maailmanmatkaajista olemme löytäneet useita mukavia matkaystäviä ja yhteisiä matkojakin klubilaisten kanssa kertynyt jo useampia.

Ulkomaan matkoja teemme tyypillisesti 5-7 vuodessa, osa pitempiä osa lyhyempiä. Supermatkailuvuotemme toistaiseksi on ollut vuosi 2014, jolloin teimme 10 ulkomaan matkaa, Pirkon sapattivapaan mahdollistamana.

Maabongaajina koemme olevamme maltillisia: emme tavoittele kärkisijoja suomalaisten matkailijoiden keskuudessa emmekä tavoittele kaikkia maailman maita tai TCC-alueita. Joitain välitavoitteita meillä kuitenkin on ollut, kuten kaikki Euroopan maat, kaikki Euroopan TCC-alueet ja 100 itsenäistä maata. Nyttemmin nämä kaikki on jo saavutettu ja uusia vakavasti otettavia tavoitteita ole asettaneet, vaikka joskus kysyttäessä olenkin sanonut, että puolet maailman TCC-alueista, eli 163 voisi olla hyvä tavoite. Matkaa siihen on vielä 7-12 aluetta (Lassella vähemmän, Pirkolla enemmän), mutta niidenkin kerääminen tulee kestämään joitakin vuosia, sillä helppoja, lähellä olevia alueita ei enää ole.

Emme myöskään kerää uusia maita niin intohimoisesti ettemme voisi käydä myös kohteissa, joissa olemme jo käyneet. Esimerkiksi Euroopan kaupunkien osalta olemme viime vuosina aloitelleet kertauskierrosta käymällä uudelleen kaupungeissa, joissa emme ole pitkään aikaan käyneet. Toissa kesänä kävimme Pariisissa ja Normandiassa ja vappuviikonloppuna on vuorossa Wien. Viime vuonna kävimme myös uudelleen Kaliforniassa yli 30 vuotta ensimmäisen vierailun jälkeen.

IMG_1296
Bryce Canyon, Utah

Maabongaus on vienyt meidät moneen sellaiseen kohteeseen, jonne emme muuten olisi luultavasti koskaan oivaltaneet lähteä ja monet näistä kohteista ovat yllättäneet positiivisesti. Ei ole hetkeäkään harmittanut, että tuli käytyä vaikka Lampedusalla, Man-saarella, Kuwaitissa tai Ruandassa.

Sotaa käyviin tai poliittisesti arveluttavassa tilanteessa oleviin maihin emme lähde. Ei niin, etteikö vaikka Afganistanista tai Kongosta luultavasti selviäisi hengissä, mutta niin kauan kuin maailmassa on paljon muitakin mielenkiintoisia kohteita, emme koe järkeväksi valita juuri näitä juuri nyt. Saudi-Arabiaan olisi mielenkiintoista päästä käymään, mutta turistina ja naisena sinne ei ainakaan juuri nyt pääse.

IMG_4779
Lampedusa

Pisimmät matkamme ovat toistaiseksi olleet 5 viikkoa kestänyt maailmanympärysmatka ja runsaat 5 viikon kierros Aasiassa syksyllä 2014. Maailmanympärimatka, vaikkakin melko lyhyenä versiona nopealla aikataululla ”kutisti” maailmaamme: jotenkin ajatus siitä, että olemme kiertäneet maapallon antoi sille erilaiset mittasuhteet. Ehkä päädymme vielä joskus kiertämään pallon toisenkin kertaan, jos se reitin kannalta on silloin järkevää, mutta enää meillä ei ole erityisiä paineita tehdä sitä. Keskimäärin viivymme kussakin maassa viikon verran, isommissa usein pitempäänkin ja joissakin maissa olemmekin käyneet vaan päiväseltään, esimerkiksi Vatikaanissa (onko joku siellä oikeasti yöpynyt?!). Kussakin maassa pyrimme näkemään kyseisen maan merkittävimmät kohteet tai tyypillisimpiä asioita, jotka tietysti vaihtelevat maittain: Ruandassa näimme vuoristogorilloja, Iranissa niin todella vanhaa historiaa kuin hiukan erilaisen maan nykypäivää. Itä-Eurooppaan tuskin olisimme aikoinaan lähteneet ilman maabongausharrastusta, mutta esimerkiksi Belgrad, Skopje ja vaikka Romanian Brasov osoittautuivat kaikki mukaviksi kaupungeiksi.

Matkustustavan suhteen olemme kaikkiruokaisia. Olemme luultavasti osallistuneet kaikkien Suomessa toimivien suurempien matkanjärjestäjien jollekin matkalle, olemme teettäneet meille räätälöityä ”valmismatkoja” mutta etenkin Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan suuntautuvat matkat kasaamme yleensä itse.

Matkasuunnitelmia on niin kiva tehdä, että useimmiten meillä on listalla 10–20 matkaa, joista sitten valitsemme kulloinkin käsillä olevaan lomaan ja vuodenaikaan sopivimman ja sillä hetkellä kiinnostavimman. Samalla suunnalla olevia kohteita pyrimme yhdistämään yhdeksi matkaksi, jos vain aikataulu antaa myöten.

Pirkkon ja Lassen matkoista (ja maabongauksesta) voit lukea lisää Meriharakka.net -blogista.