Pirkko ja Kari

Pirkko ja KariMaabongaus on aivan liian suppea käsite kuvaamaan matkailuamme. Laskemme YK-maat (joita on olemassa 193), itsenäiset maat (196), ”maat” (itsenäiset maat + erillisalueet, 250), Travellers Century Club -alueet (325), Most Traveled People -alueet (875), The Best Travelled -alueet (1281) ja Unescon maailmanperintökohteet (WHS, 1030). Lisäksi käymme mielellämme eri kaupungeissa ja saarilla sekä katselemme nähtävyyksiä, vaikka niistä ei pisteitä tulisikaan. Tavoitteitamme ovat 150 itsenäistä tai YK-maata, 200 TCC-pistettä, 300 WHS-pistettä, 400 MTP-pistettä ja 500 TBT-pistettä.

Olemme tehneet kaikki pisteitä kartuttavat matkamme yhdessä, siis Pirkko ja Kari, ja pitkälti myös tyttäremme Minna. Aloitimme ulkomaanmatkailun yhdessä v. 1982, ja aluksi pyrimme käymään merkittävimmissä ja tutuimmissa Euroopan kaupungeissa: Lontoo, Pariisi, Tukholma, Oslo, Kööpenhamina, Rooma, Berliini jne.
Samalla tuli käyntejä eri maihin, joiden lukumäärä oli tietysti koko ajan selvillä, mutta enemmän rupesimme kiinnittämään asiaan huomiota saavutettuamme 50 maan rajan ennen 50. ikävuottamme. 100 maata tuli täyteen maailmanympärimatkallamme v. 2000. Pistejärjestelmiin tutustuimme ensimmäisen kerran liityttyämme Maailmanmatkaajiin v. 2004, jolloin eteemme annettiin TCC-lista. Myöhemmin mukaan tulivat sitten MTP-, TBT- ja WHS-listat.

Pitkäaikainen matkakeskiarvomme vuodessa on kaksi ja puoli; töissä ollessamme teimme useana vuotena vain yhden pitkän matkan kesälomalla. Nykyään normaali matkamäärä vuodessa on neljä. Kohteeksi valitsemme aina uusia paikkoja, ensisijaisesti uuden maan, mutta olemme tehneet monta matkaa myös tuttuihin maihin uusille alueille ja uusiin kaupunkeihin. Teemme kaikenlaisia matkoja: omatoimimatkoja, räätälöityjä matkoja, kiertomatkoja, risteilyjä, ryhmämatkoja, seuramatkoja. Kohteiden valintaan vaikuttaa siis myös se, mitä on tarjolla ja mihin yleensä tehdään turistimatkoja. Viimeisin kohteemme, Algeria, oli puolestaan esimerkki maasta, jossa ei ole paljon turismia. Seuraavan, Koreoihin suuntautuvan matkamme jälkeen meillä on koossa 140 itsenäistä maata, joten kovin paljon emme enää aio kartuttaa tuota lukua, vaikka periaatteessa voimme mennä melkein mihin maahan hyvänsä, jos sopiva tilaisuus tarjoutuu – pois luettuna sotaa käyvät maat. Meillä on parikymmentä matkasuunnitelmaa, joiden toteuttamiseen menee ainakin viisi vuotta, ja suunnitelmat elävät jatkuvasti.

Algeria
Algerian kevättä

Matkamme ovat tarkkaan ennalta suunniteltuja, eikä isompia yllätyksiä yleensä satu. Joku WHS-kohde on tullut vastaan yllättäen ja joskus suunnitelmiin kuulumaton retkimahdollisuus. Tällainen oli Ecuadorissa, kun maassa asuva suomalainen oppaamme ehdotti meille retkeä Cotopaxi-tulivuorelle. Kiipesimme siellä 4800 metrin korkeuteen, mikä on korkein paikka, missä olemme käyneet. Yllättävä oli myös Huippuvuorten risteilyllä käyntimme lähes 81. asteella pohjoista leveyttä, siis Huippuvuorten pohjoispuolella.

Olemme käyneet yli 1000 kaupungissa (Tripadvisor), ja niitä olemme kiertäneet erityisesti Euroopassa.

Keski-Euroopassa tutustumisen kaava on ollut usein se, että tulemme junalla ja asemalta löytyy yleensä ensin matkamuistomyymälä, usein myös matkailutoimisto, sitten jatkamme keskusaukiolle, katedraaliin ja jokirantaan, jotka useimmiten isohkoista kaupungeista löytyvät. Lisäksi katselemme muita paikallisia nähtävyyksiä. Ostamme kohdetta esitteleviä postikortteja, joskus myös mukin ja jääkaappimagneetin.

ElSalvador
Seuraavana El Salvador

Otamme runsaasti valokuvia, ja Kari aloittaa runon kirjoittamisen matkastamme. Matkustamme myös kotimaassa, ja olemme käyneet kaikissa Suomen kaupungeissa.

Lyhyin vierailumme maassa on ollut Vatikaanissa, kahteen kertaan. Myös muut Euroopan pikkuvaltiot olemme kuitanneet päiväkäynnillä yöpymättä niissä: Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino (kahteen kertaan). Viimeisin kaupunki, jossa olemme käyneet uudelleen, on Kyproksen Larnaka, sen takia että se oli Itäisen Välimeren risteilyn ohjelmassa. Tarkoituksellisesti uudelleen olemme käyneet viimeksi v. 2012 Pariisissa, viidennen kerran, mutta silloinkin päätavoitteena oli käynti meiltä puuttuvilla alueilla (regions) ja useissa muissa Ranskan kaupungeissa Pariisista käsin. Vietimme kyllä yhden sunnuntain Pariisissa ja tarkastimme tutut nähtävyydet, ja jotain uuttakin löytyi. Ranskassa olemme käyneet kaikkiaan kymmenen kertaa.

Pirkon ja Karin matkoista, matkasuunnitelmista ja erityisesti Karin runoja voit lukea lisää heidän kotisivultaan.

Tuplatavoitteen 2 x 150 maata Pirkko ja Kari saavuttivat keväällä 2019 Mauretaniassa.