Pirkko ja Kari

Pirkko ja Kari

Vuonna 2022 meille on tullut täyteen 40 vuotta matkailua yhdessä. Laskemme YK-maat, meillä käytynä 152/193, itsenäiset maat 155/196, Travellers Century Club -alueet 216/330, Most Traveled People -alueet 432/1013, NomadMania-alueet 506/1301 ja Unescon maailmanperintökohteet, WHS, 322/1154.
Olemme saavuttaneet muutaman vuoden takaiset tavoitteemme 150 itsenäistä tai YK-maata, 200 TCC-pistettä, 400 MTP-pistettä, 500 NomadMania-pistettä ja 300 WHS-pistettä.

Olemme tehneet kaikki pisteitä kartuttavat matkamme yhdessä, siis Pirkko ja Kari, ja pitkälti myös tyttäremme Minna. Aloitimme ulkomaanmatkailun yhdessä v. 1982, ja aluksi pyrimme käymään merkittävimmissä ja tutuimmissa Euroopan kaupungeissa: Lontoo, Pariisi, Tukholma, Oslo, Kööpenhamina, Rooma, Berliini jne.
Samalla tuli käyntejä eri maihin, joiden lukumäärä oli tietysti koko ajan selvillä, mutta enemmän rupesimme kiinnittämään asiaan huomiota saavutettuamme 50 maan rajan ennen 50. ikävuottamme. 100 maata tuli täyteen maailmanympärimatkallamme v. 2000.
Pistejärjestelmiin tutustuimme ensimmäisen kerran liityttyämme Maailmanmatkaajiin v. 2004, jolloin eteemme annettiin TCC-lista. Myöhemmin mukaan tulivat sitten MTP-, NomadMania- ja WHS-listat.

Pitkäaikainen matkakeskiarvomme vuodessa on kolme; töissä ollessamme teimme useana vuotena vain yhden pitkän matkan kesälomalla. Kohteeksi valitsemme aina uusia paikkoja, ensisijaisesti uuden maan, mutta olemme tehneet monta matkaa myös tuttuihin maihin uusille alueille ja uusiin kaupunkeihin. Teemme kaikenlaisia matkoja: omatoimimatkoja, räätälöityjä matkoja, kiertomatkoja, risteilyjä, ryhmämatkoja, seuramatkoja. Kohteiden valintaan vaikuttaa siis myös se, mitä on tarjolla ja mihin yleensä tehdään turistimatkoja. Viimeisimmät uudet maat ovat olleet Suriname ja Guyana. Meillä on matkasuunnitelmia, jorka elävät jatkuvasti.

Algerian kevättä


Matkamme ovat tarkkaan ennalta suunniteltuja, eikä isompia yllätyksiä yleensä satu. Joku WHS-kohde on tullut vastaan yllättäen ja joskus suunnitelmiin kuulumaton retkimahdollisuus. Tällainen oli Ecuadorissa, kun maassa asuva suomalainen oppaamme ehdotti meille retkeä Cotopaxi-tulivuorelle. Kiipesimme siellä 4800 metrin korkeuteen, mikä on korkein paikka, missä olemme käyneet. Yllättävä oli myös Huippuvuorten risteilyllä käyntimme lähes 81. asteella pohjoista leveyttä, siis Huippuvuorten pohjoispuolella.

Olemme käyneet yli 1400 kaupungissa (Tripadvisor), ja niitä olemme kiertäneet erityisesti Euroopassa. Keski-Euroopassa tutustumisen kaava on ollut usein se, että tulemme junalla ja asemalta löytyy yleensä ensin matkamuistomyymälä, usein myös matkailutoimisto, sitten jatkamme keskusaukiolle, katedraaliin ja jokirantaan, jotka useimmiten isohkoista kaupungeista löytyvät. Teemme usein myös kaupunkikiertoajeluja löytääksemme kiinnostavia kohteita. Ostamme kohdetta esitteleviä postikortteja ja usein myös mukin ja jääkaappimagneetin.

Seuraavana El Salvador

Otamme runsaasti valokuvia, ja Kari aloittaa runon kirjoittamisen matkastamme. Matkustamme myös kotimaassa, ja olemme käyneet kaikissa Suomen kaupungeissa.
Lyhyin vierailumme maassa on ollut Vatikaanissa, kahteen kertaan. Myös muut Euroopan pikkuvaltiot olemme kuitanneet päiväkäynnillä yöpymättä niissä: Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino (kahteen kertaan). Viimeisimmät kaupungit, joissa olemme käyneet uudelleen, ovat Norjan Bergen ja Tromssa.

Pirkon ja Karin matkoista, matkasuunnitelmista ja erityisesti Karin runoja voit lukea lisää heidän kotisivultaan.

Tuplatavoitteen 2 x 150 maata Pirkko ja Kari saavuttivat keväällä 2019 Mauretaniassa.