
Matkailua ja maabongausta on monenlaista.
- Yksi ääripää on aina samaan tai samanlaiseen paikkaan palaavat lomailijat, joiden matkan muodostaa Bermudan kolmio: hotelli, ravintola, hiekkaranta. Nähtävyyksiä ei juuri katsella. Aaamupäivä maataan hiekkarannalla selällään ja iltapäivällä lounaan jälkeen mahallaan ja näin jatkuu 1-2 viikkoa kunnes palataan kotimaahan.
- On satunnaiset matkailijat, jotka käyvät uusissa kohteissakin, mutta ilman suurempaa matkustusintoa eli esim. kerran vuodessa jonnekin. Jotkut reppureissajat voidaan laskea tähän ryhmään. Kerran ominpäin maailmaa kiertävä pariskunta lehdessä kritisoi reppureissaajia, jota menevät johonkin kohteeseen, viipyvät siellä pitkään, mutta bailaavat vain keskenään omissa oloissaan koko ajan itse matkakohdetta kokematta. Kirjoittivat että kiertävät moiset tyypit aina kaukaa.
- Aktiivimatkailijat ovat oma ryhmänsä. Heidät voidaan kaikki luokitella sanan maabongari alle halusivat he tai eivät siihen ryhmään kuulua. Näitä voisi ajatella olevan karkeasti kaksi ryhmää.
- Pisteiden kerääjät. Tavoitteena on saada pisteitä bongauslistoilta eikä aina välttämättä juuri muuta.
- Maailmanmatkaajat. Kiertävät uusia kohteita ja nähtävyyksiä. Samalla tulee toki pisteitä laski niitä tai ei.
On maabongareita, jotka kieltävät olevansa maabongareita, mutta kuitenkin käyvät aina yhä uusissa maissa : ”Kävin alkuvuodesta Molvaniassa ja Assyriassa. Viime kuussa kävin Babyloniassa. Seuraavat matkat ovat Ruritaniaan ja Elboniaan. Mutta minä en ole maabongari. Minä EN ole maabongari. Minä EN laske pisteitä”
Maailmanmatkailuakin voi tehdä eri tavoin. Ehkä on pääjako kahteen, joista moni käyttää molempia tapoja:
- Valmismatkat. Näillä saa valmiin tietopaketin kohteesta retkien ja muun infon muodossa. Tällöin näkee varmasti myös sellaista mikä omin päin jäisi näkemättä. Sopii työelämässä oleville kun aika on rajattu. On toki kalliimpaa kuin omin päin liikkuminen.
- Omin päin matkailu. Joillakin on oikein kunnia-asiana että uuteen kohteeseen tultaessa ei ole mitään valmiina vaan hotelli haetaan vasta paikan päällä ja mielellään myös matkalippu seuraavaan kohteeseen. Toki kun vaan aikaa on niin voi kierrellä vapaasti omaan tahtiin.
Omin päin matkailijoilta tulee kritiikkiä valmismatkailua kohtaan kun kaikki on liian pitkälle hoidettu. Eihän nyt esim. Olympia Kaukomatkatoimistoa sovi käyttää matkatoimistona kun itse järjestettynä voi liikkua halvemmalla. Rajallisessa ajassa valmismatkalla kuitenkin näkee enemmän, mutta näkee valmiin ohjelman mukaan. Omin päin taas on vapaampaa kun ei tarvitse välittää retkibussin aikataulusta vaan voi viipyä tai poistua paikasta miten itse haluaa.

Ihan pientä masokismia olen joskus ollut havaitsevinani joidenkin aina ehdottomasti omin päin matkailevien kokemuksista – matkailu ei saa olla liian helppoa vaan pitää vähän kärsiä. Muuan ulkomainen matkailija kirjoitti että ei halua käydä Suomessa kun kaikki toimii siellä liian hyvin.
Valmismatkoista kiertomatkoilla saattaa olla hyvinkin tiivis ohjelma. Eli eivät ne välttämätttä mitään lepolomaa ole vaan monelle liian rankkaa. Bongataan nähtävyyksiä tiiviiseen tahtiin.

Lopuksi vielä Eskon tavasta matkustaa muutaman kysymyksen ja vastauksen muodossa:
- Miten maabongausharrastuksesi alkoi?
- Nuorena jäi matkailu vähiin. Sitten tuli työmatkoja muutaman maahan ja maailmanmatkailu lähti aktiivisempana liikkeelle 1980-luvun alussa
- Kerro yllättävästä kohteesta, jonne päädyit bongausharrastuksesi myötä!
Ilman aikaisempaa matkustusta olisi varmaan eksoottisemmat kohteet jääneet näkemättä, esimerkiksi:- Bhutan oli positiivinen kokemus: aito, siisti toisin kuin Intia&Nepal&Bangladesh. Pinta-ala ja väkiluku on karkeasti Suomi jaettuna seitsemällä. Toivottavasti turismi ei pilaa tätä hienoa maata.
- Pohjois-Korea. Omin päin ei saa liikkua askeltakaan hotellin ulkopuolella, mutta oli elämys. Näki vain sitä mitä näytetiin eli vaan positiivista, vaikka totuus on aivan jotain muuta. Oli uskomaton 100 000 esiintyjän Arirang.
- Bangladesh – oli paljon parempi paikka kun odotin. Ihmiset ystävällisiä ja uteliata kun maassa on erittäin vähän turisimia. Ei terrorismia, mutta on lakkoja ja väkivaltaisia mielenosoituksia.
- Minne et näiltä näkymin ole menossa?
- Irak, Afganistan, Pakistan, Jemen, Nigeria ja muutama muu Afrikan maa. Mielummin turvallisempiin kohteisiin. Kaikkialla ei tarvitse käydä.
- Missä kohteessa olet viimeksi käynyt uudelleen?
- Fuengirola, Costa del Sol. On nykyään talvipakolaispaikka
eläkeläistalville. - Uusimmat kohteet uudelleen käytyinä ovat:
Ahvenanmaa 2021 noin 47 vuoden tauon jälkeen, Latvia 2020 (viimeksi 1997),
Malta 2021 (1987), Norja 2022 (2000), Liettua 2022 (1997)
- Fuengirola, Costa del Sol. On nykyään talvipakolaispaikka
- Mikä on lyhyin vierailusi jossain maassa?
- Paraguay, lyhyt vierailu rajakaupungissa Argentiina & Brasilia & Chile kiertomatkalla.
- Liechteinstein retkellä Zürichista kun oli vain osa kokopäiväretkeä.
- Bosnia Herzegovina parisen tuntia Mostarissa
- Mitä yleensä ainakin teet uudessa kaupungissa (kohteessa)?
- Kaupunkikävelyä, nähtävyyksiä, valmiita retkiä jos sopivia löytyy, paikallisissa ravintoloissa ruokailua.
- Onko Sinulla bongaustavoitteita?
- Pisteet eivät ole itseisarvo, mutta automaattisesti niitä tulee lisää
kun uusissa maissa käy – esimerkiksi Peru on vielä käymättä.
Kaikkialla ei tarvitse käydä, mutta uusiin kohteisiin vielä kun niitä
riittää. Helpot kohteet alkavat vain olla lopussa.
- Pisteet eivät ole itseisarvo, mutta automaattisesti niitä tulee lisää
- Montako matkaa teet keskimäärin vuodessa?
- 3-4 on normaalia kun lähimatkailua kuten Viroa ei lasketa.
- Millä perusteella valitset tulevan kohteesi ja teetkö pitkän ajan matkasuunnitelmia?
- Uusi kohde tai vaihtoehtoisesti paikka jonne voi mennä uudelleen pitkän tauon jälkeen (esim. Berlin DDR 1990 => Berlin BRD 2009).
- Matkan ajankohta oli tärkeä silloin kun oli vielä työelämässä.
- Omin päin matkoja on ollut vain ”helppoihin” toimiviin kohteisiin kuten Australia, Uusi-Seelanti, Japani yms.
- TCC, MTP, Nomadmania bongauslistat eivät juuri lainkaan vaikuta kohteen valintaan.