Marraskuussa kaukomaille

Tusinan verran maailmanmatkaajia päätyi pitämään kotimaassa marraskuun sateita Arthurin ravintolassa kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Juteltiin matkoista, niin menneistä kuin tulevista – ja vähän muustakin matkailuun liittyvästä.

Eurooppa

Loppukesästä ja alkusyksystä monet olivat ottaneet tuntumaa matkailuun vähintäänkin hiukan muuttuneilla ehdoilla. Kohdelistalle vilahtelivat Norja, Tanska, Puola, Espanja, Italia ja Malta, ainakin.
Patrik oli käynyt Venäjällä, myös Krimin niemimaalla.
(Tämän jutun otsikkokuva on tietysti Espanjasta, Antin ja Päivin reissulta.)

Useimmat maat vaativat etukäteen tehtävän matkustusilmoituksen, jossa kerrotaan miten maahan on tulossa, lennon istumapaikkaa myöten ja osoite, mutta onneksi kenellekään ei ollut osunut kohdalle tilanne, jossa lomakkeen tietoja olisi käytetty esimerkiksi karanteeniin määräämiseen lennolla ilmenneen koronatapauksen takia.

Jotkut lentoyhtiöt, esimerkiksi Lufthansa, vaativat tätä nykyä koronapassin ja mahdollisten muiden lomakkeiden lataamisen heidän järjestelmäänsä ennen kuin check-in onnistuu etukäteen – vaihtoehtona kävellä lähtöselvitystiskille koronapassi (ja mahdolliset muut tarvittavat lomakkeet) kourassa.

Italiassa, Procidan saarella – lue lisää tästä matkasta

Kaukomailla tai kaukomaille

USA avautuu rokotetuille 8.11. Tosin jo tätä ennenkin maahan pääsi kunhan oli viettänyt sitä ennen sopivassa muussa maassa EU:n ulkopuolella vähintään 2 viikkoa. Patrik oli käynyt ”Kanadan kautta” Yhdysvalloissa ulkoiluttamassa vihdoinkin pitkän odotusajan jälkeen saamaansa Yhdysvaltojen viisumia.
Nykymaailmassa joutuu tosin joskus tavaamaan IATA:n sääntöjä lähtöselvityksessä virkailijoillekin, sillä vaikka tarvittavat dokumentit olisivatkin kunnossa, PCR-testit, koronapassit, maahantuloluvat ja viisumit, niin ei-ihan-ajantasalla oleva virkailija saattaa silti ainakin yrittää estää lennolle pääsyn. Joskus transitkin, esimerkiksi Lontoo, saattaa vaatia PCR-testin.
Ja sitten tähän maailman aikaan jokaiseen ohjeeseen liittyvä muistutus: älä luota mihinkään tässäkään jutussa mainittuun kokemukseen vaan mahdollisen oman matkasi osalta tarkista ajantasaiset tiedot kohteen ja mahdollisten transit-maiden osalta ennen matkaasi ja vielä uudelleen juuri ennen matkaasi!

Halifaxin kirjasto Kanadassa (kuvituskuva Meriharakka-blogin Halifaxista)

Anna-Katri ei reissuiltaan ehtinyt kokoukseen, mutta välitti viestiä, että kesän mittaan hän on ehtinyt käymään Afganistanissa (ennen maan viimeaikaisia tapahtumia), Irakissa, Djiboutissa, Somaliassa (Somalimaa), Pakistanissa, Jemenissä (Socotra), Saudi-Arabiassa ja Bahrainissa. Lisääkin matkasuunnitelmia hänellä on ja toiveissa saada niiden toteuttamiseksi kaksoispassi, mutta se näyttää kuulemma nyt todella haasteelliselta. Nyttemmin kuulemma Helsingin poliisi ei enää myönnä kaksoispasseja kuin työmatkalaisille ja matkailu maailmanmatkaajamielessä (tai matkabloggaajana) ei enää riitä syyksi. Päätöstä on kuulemma myös on koeteltu korkeimmassa hallinto-oikeudessakin jonkun yrittäjän osalta, mutta poliisin päätös säilyi.

Pari kuvaa Socotran saarelta – lue lisää Anna-Katrin blogista tulevina viikkoina

Leena matkailee tällä hetkellä Keniassa ja on suuntaamassa sieltä ainakin Malawiin.

Jani lennähti juuri kokouksen alla Namibiaan.

Pirkko ja Lasse toivovat pääsevänsä parin viikon päästä Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan (Cartagena). Lentoliput ja hotellit ovat varattuina, joten eiköhän tämäkin matka toteudu.
Muitakin ajatuksia on, mutta toistaiseksi matka kerrallaan.

Kari on tammikuussa lähdössä Karibian risteilylle (Costa) – reitti on tosin hiukan muuttunut alkuperäisestä ja tarkkaa tietoa siitä, että miten eri kohteissa pääsee maihin ei vielä ole, mutta ainakin varustamon retkillä mitä todennäköisimmin onnistuu useimmilla Karibian saarilla.

Matkanjärjestäjien matkat

Pirkko ja Lasse ovat vähintäänkin ”haastaneet” matkanjärjestäjiä ilmoittautumalla useammallekin heidän tarjonnassaan olleelle matkalle, kuten Olympian Sri Lanka marraskuussa, Aventuran Napolinlahti lokakuussa ja Kristina Cruisesin Pohjanmeren risteily (huhtikuussa), mutta ne ovat kaikki peruuntuneet joko osallistujien puutteeseen tai matkanjärjestäjän ehkä sitten kuitenkin liian haastavina pitämien maahantulosäädösten takia.

Omatoimimatkailu – tai matkanjärjestäjien, esimerkiksi Starlight Tours, kokoamat räätälöidyt matkat ovat siis ainakin vielä päivän sana.

Arial Travelia kaipailtiin sitäkin takaisin, mutta tietoa tämän pienen toimiston kohtalosta koronakatkon jälkeen ei ole – nettisivutkin ovat ainakin tällä hetkellä poistuneet bittiavaruuteen.