Aaton, OH6PN; mukana maailmalla


Meissä maailmanmatkaajissa on paitsi ”vain” maita- tai alueita laskevia, myös mm. golffareita, sukeltajia, geokätköilijöitä ja kuten mm. Aatto radioamatöörejä.

Aaton esittely Lahden seudun radioamatöörien kerhokirjeessä esittelee samalla hiukan maabongausharrastusta ”vain” radioamatööreille näin:

Matkustamisestakin voi tehdä kilpailun. Tunnetuin, vaikein ja arvostetuin on ”Most Travelled People” MTP. Siinä on 995 matkakohdetta, mukana kaikki DXCC-maat. Kärjesssä olevalla Charles A Veley’llä on kasassa 895.

(Toimittajan huomautus: Nomadmanian lista saattaa nykyisin olla niin tunnetumpi, vaikeampi ja arvostetumpi.)

Radioamatööreille läheisempi on ”DXFC”, ”DX Foot Countries” eli DXCCmaiden lukumäärä, johon on astunut jalallaan. Pisteeksi kelpaa transferyhteys lentoasemalla, mutta koneesta pitää astua ulos. Maita on tietenkin 340 ja johdossa on AB6BH, joka on astunut 230 DXCC-maassa. Toisena onkin sitten Aatto Häkkinen, OH6PN. Astuttuja maita 195.

(Toimittajan huomautus: kolmantenakin listalla on maailmanmatkaaja, eli OH2GG, Lasse Schildt. Listan kymmenen kärkeen mahtuu vielä kolmaskin suomalainen, HP1WW, Olli Rissanen. Olli asui aikoinaan Panamassa, siksi Panaman radioamatööritunnus tuolla listalla.)

Panamalainen rekisteri – ja radioamatööritunnus


Aatto varmaan nyt suuttuu kun aloitan jutun tilastoilla. Ja hän on oikeassa. Aatto ei ole koskaan matkustanut tavoitteena päästä ylemmäs tilastossa. Hänen matkustusviettinsä tulee halusta tutustua eri maihin, kulttuureihin ja sosiaaliseen läheisyyteen. Hän on harrastanut radioamatööritoimintaa ja matkailua 1960-luvun alusta lähtien. Vuosikymmenien aikana hän on saanut tavata suuren joukon saman harrastuksen omaavia henkilöitä. Työelämässä hän oli poliisin palveluksessa lääninkeskusradioasemilla viestintätehtävissä, johon kuului mm. viestien välitys radiosähkötyksellä läänien pääkaupunkien välillä. Jotkut muistavat hänet iltapuhteesta televisiolupatarkastajana. No, se on entistä elämää …

Aatto sai ensimmäisen lupansa OH4PS Mikkelissä 1960. Pari vuotta myöhemmin hän muutti Jyväskylään ja tunnukseksi tuli OH6PN. Nyt Vaasassa ja Maalahdessa asuvana tunnus pysyi samana.
MTP-sivustolta löytyy lyhyt elämäkerta kertoen matkailuharrastuksen alkutaipaleista.
Aatolle on tärkeää kirjoittaa paikoista, joissa hän on käynyt ja ihmisistä, joita hän on tavannut.

Aatto Zimbabwessa

Matkustaminen ja radioamatöörien tapaaminen on kumpikin Aatolle tärkeää:
”Harrastuksemme on monipuolinen, mikä tekee tästä hyvin antoisan. Vaihtoehdoista olen valinnut ”nokka-QSOt” ja olen liittänyt ne pääharrastukseeni matkailuun jo yli 60 vuoden ajan. Kokemuksesta voin sanoa, että hyvin moni on ilahtunut tapaamisista, varsinkin ne, joilla on vaikeuksia liikkumisen kanssa, esim. näkövammaiset
.

Varattuani jonkun matkan, ryhdyn etsimään bandilta kyseisestä maasta olevaa hamia. QSOn edetessä kysyn vasta-asemalta, että mitä mieltä hän on, jos tuon QSL-korttini suoraan hänelle ”face to face” merkeissä. On hyvin harvinaista saada negatiivinen vastaus.

Aatto QRZ-sivustolla (hakukenttään: OH6PN), joka esittelee maailman radioamatöörit

Koronatilanne on pahoin häirinnyt harrastusta. Menetin syyskuussa varatun matkan St. Pierre, FP; -saarelle. Myös kohteeseen meno tulevaisuudessa vaikeutui, sillä varustamo, jolla olisin sinne mennyt, joutui myymään laivojansa – ja juuri se laivan jonka piti Newfoundlandin saaristoa kierrellä – pois. Uuden varustamon etsintä jatkuu. Tilanne on tällä hetkellä se, etten toistaiseksi varaa yhtäkään kaukomatkaa, ennenkuin tilanne rauhoittuu kohdemaassa, esimerkiksi Bangladeshissa ja muissa köyhissä maissa.

Advertisement