2 x 150 maata!

Mauritanian myötä Maailmanmatkaajien pitkäaikaiset jäsenet Pirkko ja Kari Mäntysalo ovat käyneet 150 YK-maassa. Upea saavutus, joten kerrataanpa hiukan Pirkon ja Karin matkailuhistoriaa.

2 x 150 YK-maata
Maljat 2×150 maalle Mauritanian Nouakchottissa 2019

Miten aloititte matkailuharrastuksenne?

Aloitimme matkailun yhdessä 36-vuotiaina vuonna 1982, eli olemme harrastaneet sitä noin puolet elämästämme. Alusta asti pyrimme käymään eri maissa ja myös kaupungeissa, ensin Euroopassa. Enemmän rupesimme ajattelemaan asiaa 1997, kun teimme lentokoneella saarihyppelyn 15 Karibian saarella (8 itsenäistä maata, 7 muuta aluetta). 50 YK-maata tuli täyteen tuolla matkalla, sen jälkeen 100 maata Itä-Afrikassa vuonna 2004 ja nyt Mauritanialla oli kunnia olla 150. maamme.

St Thomas Antigue
Tunnelmia Karibialta vuodelta 1997 (St. Thomas ja Antigua)

Mitkä maat ovat jääneet erityisesti mieleenne?

Kaikista maista on toki jäänyt muistoja, mutta Pohjois-Korea ja Saudi-Arabia ovat ehkä jääneet erityisesti mieleemme.
Unohtumattomia ovat olleet myös Bali ja Huippuvuoret (pohjoisin paikkamme, 81ﹾ) sekä yksittäisistä kohteista Ecuadorin Cotopaxi (korkein paikka, 4800 m), Grand Canyon (kuumin paikka, 49ﹾC), suuret putoukset (Niagara, Victoria Falls, Iguassu), Tsavon safari Keniassa, tangoilta Buenos Airesissa, Tioman-saaren snorklaus Malesiassa, Jungfraujochin jääluola Sveitsissä ja Kappadokian kuumailmapallolento Turkissa.

Sveitsi
Junilla huipulle Sveitsin Jungfraujochissa 1988
Cotopaxi
Cotopaxin huipulla Ecuadorissa 1999
Diplomit
Pohjoisin paikka lähes 81 astetta pohjoista leveyttä
Pohjois-Korean Panmunjomissa - Etelä-Korean rajalla
Pohjois-Korean Panmunjomissa – Etelä-Korean rajalla 2016

Mihin maihin tapaatte palata kerta toisensa jälkeen?

Useimmin olemme käyneet Saksassa ja Ruotsissa, 12 kertaa, sekä Ranskassa 11 kertaa. Pisimpään olemme olleet USA:ssa (84 päivää), Espanjassa (74 päivää) ja Ranskassa (54 päivää). Kaupungeista Pariisi on saanut meidät vieraakseen 5 kertaa.

Ensimmäistä kertaa Pariisissa
Ensimmäistä kertaa Pariisissa 1983

Miten kauan olette olleet kerralla reissussa?

Ajallisesti pisimmät matkat ovat olleet Guineanlahden kierros, 24 päivää, tämän vuoden tammikuussa ja samanmittainen Pohjoismaiden kaupunkikierros v. 1991.

Guineanlahden kierros
Guineanlahden kierros 2019

Vieläkö teillä riittää tavoitteita matkailun saralla?

Kymmenluvuissa seuraava tavoitteemme on 160 itsenäistä maata, mihin tarvitsemme vielä 7 maata, jotka voisivat olla Guyana, Suriname, Vanuatu, Etiopia, Uganda, Ruanda ja Mosambik.
Muista kuin itsenäisistä maista pisimpään listallamme on ollut Grönlanti, ja pienemmistä alueista (MTP, NomadMania) Espanjan puuttuvat maakunnat Galicia, Asturias ja La Rioja.

Mäntysalot 150 maata
YK:n jäsenvaltioiden tasolla käymättömät maat punaisella

Joko seuraava matka on varattuna?

Seuraava matkamme on jo varattu Cinque Terre ja Toscana ensi toukokuussa.
Syksyllä on tarkoitus lähteä Kroatiaan ja Montenegroon, tutuille seuduille, mutta meiltä puuttuvat WHS-kohteet Trogir ja Kotor.
Toinen ensi syksyksi suunniteltu matka on Chile (eteläosa) ja Pääsiäissaari.

Suunnitelmissa Pääsiäissaari
Suunnitelmissa Pääsiäissaarikin

Matkoihin liittyviä tilastotietoja

Olemme olleet matkoilla ulkomailla yhteensä yli kolme vuotta, mikä tarkoittaa keskimäärin yhtä kuukautta vuodessa (vuodesta 1982 alkaen).
Keskimäärin olemme käyneet jokaisessa maassa kaksi kertaa – useimmissa kyllä vain kerran, mutta joissakin monen monta kertaa. Vähintään kerran olemme palanneet 45 maahan.

Olemme käyneet 150 YK-maassa ja 153 itsenäisessä maassa (Vatikaani, Taiwan, Kosovo). TCC-alueita meillä on 211, MTP-alueita 404 ja NomadMania-alueita 489.
Unescon maailmanperintökohteita olemme nähneet 308.

Tutustu myös runomuotoisiin matkakertomuksiin!

Monet maailmanmatkaajat kirjoittavat matkablogia, mutta Karipa kirjoittaakin jokaisesta matkasta runon. Karin runoihin voit tutustua täällä, uusimpana tietysti runo Mauritanian matkasta.

Advertisement

2 Comments

  1. Mielenkiintoista luettavaa maailmanmatkaajien reissut. Erityisen kiva on huomata se, että vaikka uusia alueita ja maita bongataan, niin vanhoihin kivoihin paikkoihin on palattu useitakin kertoja.

    Mukava myös katsella vanhoja valokuvia ja lukea tilastoinnista. Eli ei muuta kuin hienoja uusia reissuja kohti maailmalle!

  2. Kiitos kommentista!
    Useimmat meistä keräävät paitsi maita myös alueita aika tarkallakin jaolla ja silloin kymmenenkään matkaa samaan maahan ei ole mitenkään tavatonta 🙂

Kommentointi on suljettu.