Kaiken maailman klubeja

Nomadmanian viikkokirjeessä esiteltiin jokin aika sitten laajalti maa- tai aluebongaukseen tai muuten matkailuun liittyviä klubeja.

Erityisen mielenkiintoiseksi listan tekee se, että meidänkin klubimme on päässyt mukaan maailman listoille, mutta palataan siihen parin vähän isomman klubin esittelyn jälkeen!

Tässä klubit alkuperäisen listan mukaisessa järjestyksessä, lyhyesti suomeksikin esiteltynä muutamin kommentein:

Circumnavigators Club

circumTämä ”Maailman ympäri matkanneiden” klubi saattaa olla maailman vanhin klubi tällä saralla, onhan se perustettu vuonna 1902. Pääsyvaatimuksena on maailmanympärimatka – ja käytännössä kaksi suosittelijaa. Tiedossani ei ole suomalaisia jäseniä.

Traveler Century Club (TCC)

Traveler’s Century Club lienee klubeista toiseksi vanhin. Se perustettiin vuonna 1954 ja luonteeltaan enemmän sosiaalinen kuin pelkkä lista maita ja alueita. Jäseniä on tätä nykyä n. 1400 ja vaikka pääosa sen toiminnasta onkin edelleen Yhdysvalloissa, niin toimintaa on myös Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa.
TCC:n mukaisia alueita on tällä hetkellä 327 ja klubissa on tapaa juhlistaa 150, 200, 250 ja 300 alueen saavutuksia mainillalla klubilehdessä ja pinsseillä.
Suomesta on ainakin yksi jäsen, eli tämän jutun kirjoittaja.

Most Traveled People (MTP)

Charles Veleyn perustama Most Traveled People -sivusto on ollut netissä vuodesta 2005 asti ja toisin kuin kaksi vanhempaa klubia, tämä on aina ollut lähinnä netissä toimiva yhteisö. Palveluun kirjoittautuneita on kuulemma tätä nykyä yli 20 000.
MTP-sivusto uusiutui äskettäin reippaasti ja käsittää tätä nykyä 891 aluetta.
Useimmilla suomalaisilla maabongausta harrastavilla henkilöillä on MTP-tili.

Greatest Globetrotters

(Linkki tässä oikein, Nomadmanian alkuperäisessä jutussa oli väärä linkki).

Siinä missä MTP on ollut Charles Veleyn projekti Greatest Globetrotters on Sascha Grabowin hanke. Tällä listalla on ainakin pääosa MTP:n alueista, mutta myös maiden pääkaupungit ja maarajojen ylitykset ja tällaisena se suosii maata pitkin matkustavia.
En pari sivua (24 henkeä per sivu) selaamalla nähnyt suomalaisia nimiä tällä listalla.

Ote säännöistä:

For every visited Country or Territory there is one Point. Additionally you can earn extra Points for visiting the Capital City of any of the UN+ Countries, as well as for an overland entry or exit of any of these. 

great

World’s Extreme Travelers

Sivusto on nyttemmin jo poistunut bittiavaruuteen sen myötä, että sen perustanut Frank Groesse-Oetringhaus on joutunut luopumaan matkustamisesta. Tähän liittyvän tiedotteen voi halutessaan lukea tästä.

Travelers’ Exploits Club

Travel Exploits Clubin listan on määritellyt Jorge Sanchez, joka toki on hänkin yksi maailman eniten matkustaneita ihmisiä. Yksi Jorgen ehdottamista ranking-kriteereistä on matkalla vietetty aika ja hän listaakin sivuillaan tällä kriteerillä maailman eniten matkanneita henkilöitä.

jorge

SISO Club

Jeff Shea’n SISO jakaa maailman 3 978 alueeseen, eli jos Nomadmanian 1 281 aluetta tuntuu työläältä, niin unohda tämä. SISOn sivuja en päässyt katsomaan sen enempää, sillä en halunnut luoda tunnuksia sinne ja ilman sitä niistä ei nähnyt oikein mitään.
Samainen lista on kyllä tätä nykyä myös yhtenä Nomadmanian Series-kohdan yhtenä listana, eli voit täyttää sitä myös siellä vaikka kevättä odotellessa …

Landverzamelaars

land

Edellä listatuista klubeista pari ensimmäistä keskittyy jäsenkokouksiin eikä niillä edes ole netissä ylläpidettäviä listoja. MTP oli ensimmäinen nettilistan tarjoava sivusto ja nyttemmin Nomadmania lienee suosituin pyrkiessään sisällyttämään sivustolleen kaikkien aluejärjestelmien listat.

Kansallisista klubeista ilmeisesti ainoa, joka on tarjonnut netissä täytettävän listan on hollanninkielinen Landverzamelaars. Listalla on 293 aluetta ja hätkähdyttävät runsaat 10 000 jäsentä Hollannista ja Belgiasta.

International World Travellers’ Club (CIGV) ja CIGV Italia

Ranskan ja italian kieliset sivustot. Mahdollisesti entiset, sillä kohdassa Actualités uusimmat uutiset ovat maaliskuulta 2008. En usko, että näihin kannattaa uhrata aikaa edes uteliaisuuttaan.

Every Passport Stamp (EPS)

EPS

EPS on Stefan Krasowskin pari vuotta sitten perustama aktiivinen ja hyvin hallinnoitu Facebook-ryhmä, jossa on yli 4000 jäsentä. Jos kaipaat kokemuksia tai neuvoja haastavammista kohteista, niin täältä löytyy.
Tosin vähemmän kovin haastaviin kohteisiin matkustava saattaa ryhmän keskusteluja lukiessaan alkaa kokea olevansa aikamoinen nynny, kun suunnitelmissa ei olekaan matkaa Syyriaan tai Wake Islandille …

Extreme Travelers International Congress

ETIC on Kolja Sporin luomus, joka ei perustu nettisivuihin vaan yhteisiin matkoihin tavanomaista haastavimpiin kohteisiin kuten vaikka Grozny, Mogadishu tai Bagdad. Ryhmässä on mukana parikin suomalaistakin, mistä voi olla iloa, jos haluaisit mukaan ryhmän kokouksiin, sillä tämäkin ryhmä perustuu pitkälti siihen, että osallistujat tuntevat toisensa (ja ovat jo merkittävässä määrin matkailleita).
Bagdadin matkasta olikin juttua yhdessä kuukausikokouksessamme.

Eri maiden klubeja

Listaa kootessaan Nomadmania on tunnistanut seuraavat maakohtaiset klubit, mukana siis myös Maailmanmatkaajat-klubimme:

– Danish Travel Club
– Swedish Travel Club
– Finnish Travel Club
– Turkey Travelers Club
– The Travel Club (Serbia)
– Czech Travellers Club

Listan lopussa on sitten, ehkä koko tämän sarjan uusimpana on Nomadmania, jonka nettisivuihin mekin maa- ja aluepisteiden osalta nykyisin tukeudumme.

NomadMania

Nomadmania perustettiin The Best Travelled (TBT) nimellä vuonna 2012, ja jakaa maailman tätä nykyä 1281 alueeseen. Nomadmania on viime vuoden mittaan panostanut paljon nettisivuihinsa, mutta ryhmäläiset tapaavat myös silloin tällöin eri puolilla maailmaa – viime aikoina erityisesti autentikointikokouksina, eli etenkin eniten matkaavien osalta tavoitellaan sitä, että heidät on tunnistettu myös ihmisinä, ei vaan niminä nettisivuilla.

Tuon 1281 alueen ohella Nomadmanian sivusto tukee niin YK-maiden listaa, TCC-alueiden listaa ja MTP-alueiden listaa. Kuten myös Unescon maailmanperintökohteita ja monen montaa muuta listaa Series-osiossaan.

Nomadmania tekee myös säännöllisesti tarkistuksia ranking-listojen kärkinimien osalta pyytäen heitä esittämään todisteet vierailuistaan satunnaisesti valitusta joukosta maita tai tarkemmalla tasolla alueita.

Nomadmanian väittää myös olevansa ainoa klubi, jolla on säännöllisesti ilmestyvä uutiskirje. TCC:llä on kyllä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä uutislehti, joka lähetetään jäsenille edelleen paperisena versiona – netti ja TCC ovat edelleen melko vieraita toisilleen!

Vielä muita klubeja tai muuta lisättävää?

Nomadmanian alkuperäisen jutun tapaan rohkaisen lukijoita kertomaan, vaikka kommenteissa, jos tiedät vielä muita vastaavia klubeja. Tai jos haluat kertoa/kommentoida jotain lisää näistä klubeista.