Maaliskuun klubi

ReittiMaaliskuun iltana ravintola Arthurin kabinettiin kokoontui 20 klubilaista. Myös ’varjoklubi’ kokoontui Mauritaniassa jossa 6 klubilaista matkalla.

Pääsimme nojatuolimatkalle Länsi-Afrikkaan, matkaoppaana Kai. Hänen matkansa alkoi vuoden 2017 joulun alla Malagasta päättyen Luandaan toukokuun lopussa 2018.

Matkabudjetti piti hienosti, sen mahdollisti halvat majoitukset, paikalliset kulkuneuvot eli bush taksit ja paikallinen ruoka, ilman vatsaongelmia. Varatusta 100 euroa/päivä kului vain 83 euroa. Netin käyttökin onnistui lähes koko ajan.

Viisumin hankinnan vaikeus esti matkan Nigeriaan. Näin matkaan tuli reittimuutos. Matka vei upeasti matka Malagasta Beniniin maata pitkin. Sieltä matka jatkui lennolla Kameruniin ja sieltä edelleen Gaboniin ja Saõ Tome& Principen kautta Angolaan. Angolan viisumia on ollut pitkään erittäin vaikea saada. Kain matkalle se kuitenkin onnistui netin kautta monien kysymysten vastaamisen jälkeen.

Ranskan kielen osaaminen olisi ollut matkalla arvokas taito. Matkan ajoitus oli tarkkaa, oli kuivaa, vaikkakin kuumin vuodenaika. Tiet olivat keskimäärin siedettävässä kunnossa. Muita matkaajia oli hyvin vähän. Kai onnistui suorittamaan matkan ilman paikallisten lahjontaa, vaikka pyytäjiä oli ollut.

Tarkkana pitää olla, huolimattomuus aiheutti sen, että toinen luottokortti varastettiin. Sen lisäksi toinen kortti kopioitiin. Onneksi käteistä rahaa oli varattu > 1.000 euroa ja saman verran dollareina. Molempia valuuttoja oli hyvä olla. Paikallisen valuutan arvo oli välistä huikea, 100 $ vaihdolla sai kassillisen seteleitä. Visa-kortti toimi varsin hyvin koko matkan; Mastercard ei toiminut kaikissa automaateissa. Sao Tome & Principe oli ainoa maa, jossa ulkolainen luottokortti ei toiminut automaateissa.

Uusi tieto oli, että Länsi-Saharan ylitys onnistuu isolla bussilla, joka kulkee Dakhlasta Nouadhibouhun. Kyytiä ei enää tarvitse odotella.

Iso haaste tuli, kun Liberiasta ei ollutkaan mahdollista ylittää rajaa Norsunluurannikolle. Oli mentävä Guinean kautta. Matka oli todella pitkä ja aikaa meni paljon, kun auto meni rikki useamman kerran. Lopulta jouduttiin myös kävelemään kaksi tuntia pimeässä, keskellä kiehtovan viidakon äänimaailmaa.

Kain matkan maat saivat kaikki muutkin niissä käyneet kertomaan omat värikkäät kokemuksensa. Marokon, Senegalin ja Gambian olivat monet jo kokeneet. Myös Norsunluurannikko, Ghana, Togo ja Benin oli bongattu. Saõ Tome & Principe oli vain yhden listalla ja muissa ei kukaan ollut käynyt, nyt kuitenkin innostus ja kiinnostus heräsi.

Kain powerpoint teksit löytyy youtubesta.

  Ilta jatkui vapaasti matkoista keskustellen. Algeriaan matkustamista pohdittiin, kun uutiset ovat kertoneet siellä tapahtuneista levottomuuksista. Fb:ssä yksi klubilainen kertoikin olevansa Algerian lentokentällä eikä heitä päästetä maahan mellakoiden vuoksi, myös iltasanomat uutisoi asiasta.