Julle Tuuliainen on poissa

julle2Maailmanmatkaaja Juha-Pekka ” Julle” Tuuliainen kuoli Helsingissä 9. elokuuta 2017. Hän oli 60-vuotias, syntynyt 23. tammikuuta 1957.

Pitkäaikaisimme klubilaiset tunsivat Jullen jo lähes kahden vuosikymmenen takaa. Merja muisteli, että hän ja Julle olivat molemmat samalla kertaa ensimmäisessä klubitapaamisessaan jo 17 vuotta sitten.

Klubitapaamisiin Julle toi aina oman sävynsä jutuillaan ja tarinoillaan. Hänen matkoillaan matkaaminen tärkeämpää kuin määränpää tai maapisteet, mutta klubi tarjosi hänelle, kuten monelle meistä, samanhenkinstä seuraa, jossa matkoista on helppo puhua ja saada vinkkejä muiden tekemistä matkoista.

Julle oli myös linja-autonkuljettaja ja niinpä hän toimikin kuljettajana klubin 10-vuotismatkalla Venäjän moneen oblastiin. Hän hoiti matkan upeasti ja venäjänkielen taitoisena oli monella tapaa matkalaisille avuksi. Myös Jullen aikaisemmat matkat Venäjälle, paikallistuntemus ja ravintolavinkit rikastuttivat ryhmän matkaa.

Paitsi bussilla, Julle matkusti paljon liftaamalla ja rahtilaivoilla. Kielitaitokin karttui maailmalla, ainakin venäjä, espanja, portugali ja englanti sujuivat häneltä.

Poikansa Toivon kanssa Julle kävi enää harvemmin klubilla, mutta vei Toivoakin maailmalle – 10-vuotiaana Toivo on käynyt jo 17 maassa.

Julle oli vaatimaton, ei kehunut matkoillaan, mutta mielellään kertoi niistä. Hänet tunnettiin auttavaisena, kilttinä ja ystävällisenä miehenä, joka halusi tutustua paikallisiin ihmisiin ja tulikin heidän kanssaan hyvin toimeen kielitaidon takia. Jullen ystäväpiiri oli valtavan laaja laidasta laitaan.

Julle puhui myöskin stadin slangia ja kirjoitti ja kertoi monia pakinoita ja tarinoita slangilla niin lehdissä kuin radiossa.

Julle oli klubin pitkäaikaisimpia jäseniä. Veikon ja Jullen poismenon jälkeen klubin alkuvuosien jäsenistä mukana toiminnassa ovat enää klubin perustaja Raymond Bell, Veikon vaimo Oili, Merja, Esko ja Timo.

Tässä vielä linkit Helsingin Sanomissa julkaistuun muistokirjoitukseen ja Jullen itsensä kirjoittamaan matkajuttuun Rahtilaivalla Kuubaan.

SONY DSC

Klubilaisten, Merjan, Timon ja Eskon, muistot Jullesta koosti Pirkko.
Jutun kuvat ovat Merjan arkistoista.

Advertisement