Kesäkuun purjehdus

Tällä kertaa kokouksessamme oli vain yksi aihe, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Arto kertoi nimittäin 7 viikon purjehdusreissusta reittiä Ushuia – Antarktis – Etelä-Georgia -Tristan da Cunha – Kapkaupunki. Pisimmät purjehduspätkät olivat 1,5 viikkoa Etelä-Georgiasta Tristan da Cunhalle ja edelleen Tristan da Cunhalta Kapkaupunkiin n. 1,5 viikkoa.

cape to cape

Pääosa Arton näyttämistä kuvista on katsottavissa Arton blogissa. Suomeksi osasta matkaa voi lukea Arton jo aikaisemmin sivuillemme kirjoittaman lyhyen yhteenvedon.

Ehkä kuitenkin muutamia matkaan liittyviä käytännön juttuja näiden jo julkaistujen matkakertomusten ja kuvien lisäksi Arton esityksestä poimittuna:

  • Matka tehtiin Bark Europa -nimisellä aluksella, varattiin n. 8 kk ennen matkaa (mikä on jo melkein liian myöhään, kannattanee olla liikkeellä jo vuotta ennen).
  • Matkan hinta oli luokkaa 7500 euroa per henki – 2016-17 talvi näyttää olevan jo kokonaan varattu.
  • Miehistöä purjelaivalla oli n. 20 ja matkamiehistöä (eli maksavia matkustajia) n. 40, jotka edustivat 17 eri kansallisuutta, lähinnä Euroopasta ja Amerikasta (matkahan on kuitenkin suhteellisen arvokas ja pystyäkseen toimimaan veneessä pitää pystyä kommunikoimaan englanniksi)
  • Myös matkamiehistö osallistui purjehtimiseen: 4 tuntia ruorissa/purjeissa (tai varalla) ja 8 tuntia vapaata, myös yöllä 4+8 vuorot. Miehistö huolehti mm. muonituksesta ja laivan siivouksesta.
  • Useimpia vaivasi merisairaus, toisia enemmän, toisia vähemmän. Osalla se meni ohi keinumiseen tottumisen myötä, mutta osa tarvitsi lääkkeitä myöhemminkin.
  • Purjelaiva kulkee kallellaan ja kovalla tuulella meri huuhtoo kantta. Kannella liikuttaessa on syytä pitää köysistä kiinni, kovemmassa tuulessa käyttää valjaita ja kiinnittää ne laivaan.
  • Pääosa matkasta kuljettiin purjeilla, vain lyhyitä siirtymiä koneella. Toisaalta eipä olisi diesel riittänytkään matkaan Etelä-Amerikasta Etelä-Afrikkaan.

Eteläisen Atlantin lisäksi kokouksessa vaihdettiin kuulumisia tulevista matkasuunnitelmista. Huomasithan edellisen jäsenkirjeen linkin matkasuunnitelmiemme yhteenvetoon (linkki vain jäsenille).

suunnitelmat

Heinä- ja elokuun kokoukset pidetään Arthurissa ilman kabinettivarausta, syyskuun kokoukseen on taas varattu kabinetti.

klubi kesä-16