Maailmanmatkaajat 15 vuotta!

Lähes 30 maailmanmatkaajan askeleet veivät lokakuun vielä kesäisenä perjantai-iltana Hotel Arthurin ravintolaan – olihan kuukauden ensimmäinen perjantai ja kuten jo 15 vuoden ajan, suomalaisten maailmanmatkaajien klubi kokoontui keskustelemaan matkailusta.

Juhlakokous

15 vuotta klubikokouksia

Klubin perustajajäsenten mukaan – heitäkin oli perjantaina mukana useita – ensimmäinen kokous pidettiin lokakuussa vuonna 2000. Helmikuun 2001 alussa klubi ylitti jo uutiskynnyksen: Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelin Oikea maailmanmatkaaja on kiinnostunut ihmisistä (koko artikkelin lukeminen vaatii kirjautumisen HS:in palveluun).

Klubin perustajan kunnian saa britannilainen Suomessa asuva kieltenopettaja Raymond Bell, joka peräänkuulutti 70:llä TCC-alueella käyneitä suomalaisia, joita löytyikin heti toistakymmentä. Alla samoihin aikoihin julkaistu toinen juttu Raymond Bellistä (aukeaa kuvaa klikkaamalla luettavan kokoiseksi).

Raymond Bell

Referoimassani pitemmässä artikkelissa Bell totesi myös, että kerho virallistaa toimintansa ”kun koossa on viisikymmentä-kuusikymmentä jäsentä”. Nyttemmin tuokin raja on jo ylitetty, mutta sen kummempaan virallistamiseen emme kuitenkaan vieläkään ole tunteneet tarvetta.

Klubin alkuaikoja kuvanneessa artikkelissa mainitaan myös, että ensimmäisten kokousten jälkeen kokouksiin on otettu teemat: ensin oli keskusteltu Afrikasta ja sen jälkeen Tyynenmeren alueesta.

Artikkeli mainitsee myös nimeltä tuonaikaisia jäseniä: Laila Isonen, Pekka Lehtinen ja Juha Pöntinen, joista kukaan, kuten ei Raymond Bellkään ole enää mukana. Mutta maailman eniten matkustanut pariskunta, Veikko Huhtala ja Oili Liutu ovat mukana, myös eilisessä kokouksessa. Kuten alusta alkaen mukana ollut Merja Lunkka.

Hauskana yksityiskohtana paljon matkustelleista tuli eilisessä kokouksessa mainittua useammankin jäsenen jälkikasvu: Most Traveled People -listan alle 20-vuotiaiden kärjessä on suomalainen ja samaisella listalla muitakin nuoria suomalaisia.

Tässä kohtaa onkin ehkä hyvä muistuttaa, että pariin kertaan kesän mittaan esillä ollut sääntömuutos, jolla poistetaan alle 30-vuotiaita koskenut lievennys jäsenyysehdoissa on poistettu, eli jatkossa kaikilta edellytetään minimissään 70 TCC-aluetta. Näin siksi, että matkustaminen on lisääntynyt niin paljon, että tuo 30 TCC-aluetta on nyttemmin jo kohta useimmilla nuorilla. Kohta Jäseneksi nettisivuillamme on päivitetty tältä osin.

Juhlamatkoja

Eilen muisteltiin myös menneitä klubin juhlamatkoja: 5-vuotismatkakohteena oli eksoottinen Tallinna ja klubin täyttäessä 10 vuotta kierrettiin bussilla Venäjän oblasteja.

10-vuotismatkasta Kari Mäntysalo runoili näin. Alla kuva matkan reitistä.

10-vuotismatka

Alunperin 15-vuotismatkaksi suunniteltua Eritrean matkaa ei viisumiongelmien takia saatu keväällä toteutettua ja eilen keskusteltiinkin mahdollisuudesta järjestää yhteismatka Turkmenistaniin keväällä 2016.

Laaja esittelykierros

Eilen paikalla oli sen verran monta uutta jäsentä, että yhdistimme esittäytymiset ja matkajutut, mikä valitettavasti jätti matkajutuille ehkä turhan vähän aikaa, mutta tutustuimmepa toisiimme. Ja tervetuloa mukaan: Leila, Irma, Marketta, Maria ja Pauliina!

Paitsi, että jäsenemme ovat käyneet monessa maassa, useampikin meistä on harrastanut erilaisia asioita monessa maassa, esimerkiksi pelannut golfia, juossut maratoneja, etsinyt geokätköjä tai tanssinut tangoa!

Paikalla oli myös Suomen Coach Surfing -lähettiläs Patrik, joka muistutti heidän viikottaisten tapaamistensa tarjoamasta ”matkailumahdollisuudesta” (katso lisätiedot heidän sivultaan). Merjan kehumaa sohvasurffaajien tuottamaa Helsinki-karttaa Helsinki for Young Travelers, Patrik lupasi tuoda jakoon myös johonkin tulevaan Maailmanmatkaajien kokoukseen.

Matkamaininnoissa vilahtelivat tällä kertaa maat Kirgisia, Kazakstan, Kanada, Alaska, Yhdysvallat, Iran, Stanit, Venäjä, Italia, nämä nyt ainakin ja matkasuunnitelmissa mm. Abhasia, Georgia + Armenia + Azerbaidjan ja Kuuba.
Ja toki, Eritrea ja Etelä-Sudan, niillä, joilta ne vielä puuttuvat!

Esittelyihin liittyen muistutuksena erityisesti uudemmille jäsenille nettisivujemme osio Mediassa, jossa on linkkejä jäsenistämme kirjoitettuun lehtijuttuihin.
Samoin muistutuksena kaikille, että jos tiedät lisää tuonne sopivia juttuja, niin laita viestiä vaikka osoitteella lasse.schildt(at)iki.fi niin jatketaan listaa!

Tulevat kokoukset

Varsinaisia esityksiä ei syksyn kokouskalenterissa ole, mutta jonkin verran keskusteltiin siitä, että nyt tehdyn laajan esittelykierroksen jälkeen ainakin parissa seuraavassa kokouksessa keskitytään matkajuttuihin, ehkä keräten hiukan halukkaita puhujia etukäteenkin esityslistaksi ja esitellään vaan mahdolliset uudet jäsenet.

Mahdollisuuksien mukaan pyrimme myös varaamaan ainakin joihinkin kokouksiin kabinetin, sillä ainakin eilen viereisessä kabinetissa laulettiin sen verran railakkaasti, että esityskierroksen seuraaminen oli ajoittain hiukan vaikeaa!

Huomaa myös, että varakokouspaikkamme on jatkossa Iguana entisen Kaislan sijaan.

Linkkivinkkejä

Jos joku ei vielä seuraa Lentodiilit.fi -sivustoa, niin suosittelemme.
Vinkkinä myös Stanien osalta, että virolainen matkatoimisto Albion näyttää tarjoavan ensi keväälle viiden Stanin kierrosta.

2 Comments

Kommentointi on suljettu.