Maaliskuun kuukausikokous

Maaliskuun kuukausikokous olikin sitten yllätyksellinen.

Näe maailma uusin silmin sohvasurffailemalla

Alkuperäisenä suunnitelmana oli, että Harri Tuomola kertoisi matkastaan mm. Argentiinaan ja tätä varten oli sovittu aloitus jo klo 17 ja kokouspaikaksi poikkeuksellisesti 5. kerroksen kabinetti Virtasen salissa, mutta tällä kertaa kävikin niin, että Harri oli unohtanut asian. Meitä oli paikalla 23 jäsentä ja pohdittiin kuka voisi näyttää kuvia ja kertoa matkoistaan tai mitä seuraavaksi tehtäisiin, kun Merja onnistui pikavauhtia ylipuhumaan paikalla myös, onneksi, olleen Patrikin pitämään porukalle matkamessuilla Sohvasurffauksesta pitämänsä esityksen. Patrikilla sattui jopa olemaan kone mukana ja esitys koneella, joten extempore esitys lähti hienosti käyntiin!

Sohvasurffauksesta

Seuraavassa muutama referaatti Patrikin aika huikeasta esityksestä otsikolla ”Näet maailmaa uusin silmin sohvasurffaamalla”.

Perusasiat kuten, että järjestö on perustettu vuonna 2004, että siinä on n. 10 miljoonaa jäsentä ja että mukaan pääsee rekisteröitymällä sivulla couchsurfing.com ohitettiin reippaasti.

Omista kokemuksistaan majoittajana Patrik kertoi mm. että hän on ollut tähän mennessä isäntänä n. 50 vieraalle, jotka ovat tulleet monen monesta maasta ja edustaneet monen monia ammatteja. Yksi mielenkiintoisimpia oli pariskunta, joka oli matkalla maailman ympäri tandempyörällä (linkki pariskunnan ranskankieliseen blogiin).

Patrik on myös itse liikkunut paljon maailmalla sohvasurffaten.
Maailmalla asuntojen taso vaihtelee tietysti paljon, esimerkiksi Mombasassa ”ihan lähellä” olevalle asunnolle joutui kävelemään painava rinkka selässä reippaasti yli puoli tuntia sikäläisessä kuumuudessa ja perillä asunnossa ei ollut mitään mukavuuksia sähköä lukuunottamatta. Mutta toisaalta voi päätyä paikkaan, jossa käytössä on vaikka uima-allas. Patrikilla oli myös mukavia kuvia erilaisista sänkyvaihtoehdoista, patjasta lattialla isännän vuoteeseen – mutta ilman vuodevaatteita. Joskus saa oman huoneen, joskus ei. Siinä missä Patrikin Suomessa vastaanottamien vieraiden taustat vaihtelivat kovasti, niin myös hänen isäntiensä taustat ovat vaihdelleet liittovaltion poliiseista ja pilotista, jonka lennolla Patrik myöhemmin matkusti, vaikka kangastehtaan omistajaan Bangladeshissä.

Periaatteessa sohvasurffaus on ilmaista, mutta usein tarjotaan puolin tai toisin joku ateria tai jopa kaikki ateriat. Pakistanissa esimerkiksi Patrikille tarjottiin useita aterioita, mutta aterioita valmistanut perheen äitiä, musliminaista, hän ei koskaan nähnyt, vaikka asui siis samassa asunnossa.

Maaliskuun kuukausikokous

Sohvasurffailemalla Pakistanissa ja Afganistanissa

Pakistaniin päästyään Patrikin seikkailut sohvasurffauksen tiimoilta, ei siis liittyen sohvasurffaukseen vaan tapahtumiin Pakistanissa muuttuivat viimeistään kaikkia osallistujia kiinnostaviksi, kun hän kertoi tulleensa ryöstetyksi. Aseellisessa ryöstössä oli mennyt päiväreppu, jossa oli mm. läppäri, iPad, rahat ja – passi, jossa oli myös seuraavan matkakohteen, Afganistanin viisumi. Sohvasurffaajaystävät keräsivät Patrikille sen verran rahaa, että hän pääsi Islamabadiin ja siellä Ruotsin suurlähetystöön, joka totesi voivansa antaa hänelle maastapoistumisluvan Suomeen. Mutta Patrik halusi Afganistaniin, jonne hän oli menossa. Seuraavaksi kohdalle osui onnenkantamoinen: Patrik sai puhelinsoiton, jossa joku kertoi löytäneensä hänen passinsa ja lupasi toimittaa sen hänelle Islamabadiin: onneksi passin välissä oli käyntikortti, jossa oli yhteystiedot!

Passin saapumista odotellessaan ”muuttaessaan” yhdestä sohvasurffausmajoituksesta toiseen Patrik ystävineen joutui pysäytetyksi kadussa ja kun kellään ei ollut passeja, niin he juuttuivat kuulusteluihin tuntikausiksi. Patrik sitten kuulustelujen venyessä totesi, että hän oli tullut Lahoreen nähdäkseen rajaseremoniat Pakistanin ja Intian rajalla ja pyysi seremonian ajankohdan lähestyessä saada keskustella kuulustelijoiden päällikön kanssa – sillä seurauksella, että ryhmälle järjestyi kesken kuulustelujen pikavauhtia tehty retki rajaseremonioita katsomaan ja taas takaisin, kuulusteluihin! Lopulta kaikki pääsivät sitten vapaiksi, 14 tunnin kuulustelujen jälkeen. Kuulusteleva tahokin selvisi tapahtuman lopuksi: maanhanmuuttovirasto oli kyseessä, mutta tätä ei kuulusteltaville kerrottu pitkään aikaan.

Passikin sitten saapui ja Patrik pääsi suunnitellusti jatkamaan lomaansa, Kabuliin! Pari viikkoa Kabulissa (syksyllä 2013) sujuikin sitten jo ihan rauhallisissa merkeissä. Paikoitellen tosin aseellinen turvamies oli tarpeen.

Patrikin samoissa kuulusteluissa olleille kavereille kävi huonommin. He jatkoivat lopulta Pohjois-Pakistaniin ja heitä kuljettanut auto putosi rotkoon ja mukana olleista yhtä lukuunottamatta kaikki kuolivat. Jos Patrikin passia ei olisi löytynyt, niin hän olisi luultavasti ollut tuossa samaisessa autossa ja yrittänyt päästä Afganistaniin Pohjois-Pakistanin kautta.

Sohvasurffaajien tapaamiset Helsingissä – ja hiukan Eritreasta

Sohvasurffaamalla pääsee siis mukavalla tavalla tutustumaan ihmisiin ja heidän kavereihinsa ja parhaimmillaan myös arkielämään eri maissa. Suomessa organisaatio järjestää tapahtumia viikottain, joulujuhlan, kesäjuhlan ja kesäisin piknikkejä. Mukana on 18-60 vuotiaita ihmisiä, yksin tai kaksin, miehiä ja naisia ja vaikka yhdessä matkustaneet äiti ja poika. Mukaan voi tulla vaikka ei haluaisikaan tarjota majoitusta eikä edes itse majoittua ulkomailla kenenkään sohvalle – esimerkiksi Merja on löytänyt sohvasurffaajia myös Eritreasta ja ajatuksena on heidän myötään tavata siellä paikallisia ihmisiä Eritrean matkalla, jos viisumikuvio Eritrean matkalle saadaan kuntoon ja matka saadaan toteutettua.

Sohvasurffauksesta

Patrikin esityksen lopuksi häneltä kysyttiin mm. miten hän valitsee majoittamansa ihmiset ja hän kertoi, että täydellinen, hyvin laadittu profiili, jossa on mielellään runsaasti kuvia ja johon on jo kertynyt referenssejä on yksi keskeinen edellytys hänen luokseen pääsemisessä, sillä hän haluaa tarjota tulijoille hyvän kokemuksen ja se onnistuu parhaiten, kun hän tietää tulijoista riittävästi etukäteen ja ehkä löytyy yhteisiä intressejäkin. Annika mainitsi myös äskettäin matkablogissa Metallia matkassa julkaistun jutun sohvasurffauksen lieveilmiöstä, jossa palvelun kautta haetaan treffiseuraa, mutta tähänkin auttaa paneutuminen niin majoittajan kuin majoitettavan valintaan huolellisesti mm. referensseihin perehtymällä.

Ja lopuksi syötiin ja juotiin alakerran ravintolassa

Loppuilta vietettiinkin sitten alakerran ravintolassa ruokailun merkeissä, kolmessa 6 hengen pöydässä, ja kussakin pöydässä keskusteltiin varmasti vilkkaasti niin tehdyistä kuin tulevista matkoista ja muusta matkailuun liittyvästä, mutta tätä osiota en enää yrittänytkään dokumentoida.
Palataan tähän ehkä koko ryhmän tiimoilta taas jonain seuraavana kertana.
Kuten ehkä Harrin Argentiinan matkaankin!

(Sohvasurffauskuvat ovat Patrikin arkistoista ja kokouskuva on Merjan ottama.)